A tájékozódás, a történések követése számomra rendkívül fontos. Sok időt szánok arra, hogy informálódjak az aktuális eseményekről, a fejleményekről, a változásokról. Egy-egy érdekes témakörbe rendszerint pedig alaposan is beleásom magam. Így történt ez ma is, amikor bizonyos, számomra kifejezetten érdekes addiktológiai kezelésekről olvastam, amelyben a Minnesota-modellt alkalmazzák. Ez a típusú kezelés felkeltette az érdeklődésemet, így szerettem volna mélyebben beleásni magam a témába. A függőség lélektana igazából mindig is érdekelt, azt gondoltam, hogy a kezelés ismerete sokat segíthet abban, hogy megértsem a függőségben szenvedők érzéseit, problémáit.

A Minnesota-modellről az interneten tájékozódtam. Találtam egy helyet, az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központot, ahol ezt a módszert alkalmazzák. Az oldalukról sok érdekes információt sikerült beszereznem a témában.

Az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központ internetes oldaláról megtudtam, hogy a Minnesota-modell Amerikából származik. Eredetileg egy bentlakásos, több hónapos terápiás program, de már több változata is létezik. Az említett központban például 28 napos bentlakásos program van. Ez idő alatt lépésről lépésre sajátíthatja el a beteg a tartós, derűs józansághoz szükséges módszereket. A hozzátartozók csak hétvégente látogathatják meg a függőséggel küzdő családtagjukat. A látogatások alkalmával a hozzátartozók ingyenes pszichoedukációs előadáson és konzultáción vehetnek részt, amelynek célja a családtagok bevonása a felépülés folyamatába.

A központ szerint az alkoholizmus családi betegség, emiatt a kiút, a segítség megtalálása, és a felépülés folyamata is családi projektként tud működőképes lenni. Az egész családnak meg kell újulnia, ugyanis ez jelentheti később egy jól működő, függőségektől mentes élet kiépítésének a lehetőségét. Számomra ez a megközelítés nagyon érdekes. Tudtam, hogy a felépülésben fontos szerepe van a családnak, de nem gondoltam, hogy azért ekkora jelentősége van.

A Minnesota-modell szerint a szakemberek a felépülési folyamat során nem csak az orvosi ismeretanyagra támaszkodnak, hanem túlnyomó részt saját élményű, felépülésben lévő önkéntes vagy fizetett munkatársak segítségét is igénybe veszik. Ezáltal az alkalmazottak a saját tapasztalataikból merítve tudnak támaszt nyújtani az ügyfeleknek. A Minnesota-modell hatékonyságát bizonyítja, hogy Amerikában a kezelőintézmények túlnyomó többsége ezt a terápiás módszert alkalmazza. Magyarországra csak az 1990-es években érkezett meg ez a kezelési forma, de azóta egyre elterjedtebbé vált.

Megtudtam, hogy az Addiktológiai- és Családkonzultációs Központ kezeléseinek a célja, hogy segítsenek a függő személynek abban, hogy felismerje a problémáját, illetve azt, hogy segítségre van szüksége. A központ munkatársai megmutatják a betegnek azt, hogy pontosan miket kell megváltoztatnia ahhoz, az életvitelében és gondolkodásában, hogy tünetmentesen tudjon együtt élni függőségével.

Az addiktológia nagyon érdekes tudományág. Az emberi elme, lélek egy nagyon rejtélyes terület, amiről szeretnék minél többet megtudni. Ma annyira élveztem az addiktológiáról, illetve a Minnesota-modellről való informálódást, hogy lehetséges holnap is erről fogok olvasgatni. Remélem, hogy egyszer sokkal többet megtudunk erről a területről és könnyebben gyógyíthatóvá válnak a függőségek.