Avagy a megtérülő böngészés előnyei

Be kell vallanom, hogy szenvedélyes hírportálolvasó vagyok. Ha nincs dolgom, képes vagyok órákig csak a különféle politikai, tudományos és női hírportálokat görgetni. A legújabb dolog, amire rátaláltam a környezettudatos fejlesztésekkel kapcsolatos hírek és cikkek. Ezek segítségével pedig egy jóbarátnak adhattam tanácsot. Azt hiszem végre tényleg hasznosan térültek meg az olvasgatással töltött óráim!

Őszintén szólva nem gondoltam volna, hogy ennyi portálon foglalkoznak a zöldenergiával, főként azzal, ami most leginkább foglalkoztat – a napenergiával és a napelem pályázatokkal. Találtam blogokat is, ahol az emberek személyes tapasztalataikat osztják meg a témáról. Az egyik ilyen oldalon találtam rá egy weboldalra, melynek a napelem pályázat és a kollektor telepítésre felvehető hitelek a fő témái. Gyakorlatilag minden napelem kollektorokkal kapcsolatos információ megtalálható az oldalon. Természetesen a folyamat felszerelés részét is vállalják és ehhez minden fontos és tájékoztató jellegű információt fel is sorolnak, melyekről sokan nem is tudnak.

Egy közeli barátom épp most szeretné függetleníteni magát a különféle energiaszolgáltatóktól, így neki is ajánlottam az oldalt. Felhívtam a figyelmét a napelem pályázatokra is, melyekkel egyrészt 0%-os kamattal tud felvenni akár nagyobb összegű kölcsönt is, melyet nemcsak kollektorokra fordíthat, hanem akár hőszivattyúk telepítésére, hőszigetelésre és nyílászáró cserére is. Ráadásul amilyen mázlista, nemsokára lejár a lakástakarék számlája, amit szintén beleinvesztálhat ebbe a hosszú távon megtérülő beruházásba. Azt kell, hogy mondjam, a napelem pályázat felkeltette az érdeklődését, mivel ez idáig ő sem hallott még erről.

Ami az energiamegtartást illeti kétféle módszer közül választhat. Az első lehetőség, hogy a megmaradt energia rátöltődik egy hálózatra, melyért a szolgáltató fizetni fog. Amikor ezt a megmaradt energiát fel akarjuk használni, akkor mi fizetünk a szolgáltatónak, így tehát kiegyensúlyozottá válik az energiafelhasználás, a végeredmény pedig nullára jön ki.

A másik lehetőség, hogy egy akkumulátorra töltődik rá a felesleges energia, ebben az esetben elraktározza azt a borongós időszakokra. Ez persze kiszolgáltatottabb helyzet, de Balázs barátom kockázatvállaló típus és végül ezt a megoldást választotta.

Végül elmondhatom azt, hogy a hírportál olvasás függőségemnek köszönhetően segítettem egy barátomnak megvalósítani a napkollektorokkal kapcsolatos ötleteit. A befektetést illetően Balázs végül felvette a kapcsolatot a céggel és tanácsot kért a napelem pályázattal és a kollektor telepítéssel kapcsolatban. Ráadásul a jövőben is biztat engem eme jó szokásom megtartására, melyről kiderült, hogy hasznos is lehet, ha a megfelelő oldalakról szerezzük be az információkat.