Mostanában kezdett bennem tudatosodni, és kezdtem észrevenni, hogy a húszas éveim közepére mennyire megváltoztam egy csomó mindenben. Persze ezek a dolgok mind a felnőtté válás velejárói, de érdekes élmény ráeszmélni. Például, régebben egyáltalán nem érdekeltek a híres, alapműnek számító filmek, ma pedig már elképzelni sem tudom, hogy egy-egy filmet hogy hagyhattam ki. Ezt azóta már persze bepótoltam. De ugyanilyen jellegű változás, hogy régen soha, de tényleg soha nem néztem, vagy olvastam híreket, de pár évvel ezelőtt ez is megváltozott. Fontos, hogy képben legyek azzal, hogy mik történnek a világban. De ugyanígy olvasok most már mindenféle tudományos híreket is.

Nemrég például azt olvastam, hogy idővel elérhetővé fog válni, hogy őssejtek segítségével fogakat növesszenek. Azt jósolják, hogy nagyjából tíz év múlva már elérhető lesz ez a módszer, ugyanis találtak egy gént, aminek a segítségével ez megtörténhet és még a fogzománc kialakulását is segíti.

Nyilván tíz év múlva még nem lesz tökéletes az eljárás, de szerintem ez egy hihetetlen nagy lépés lenne, hogy a sikerülne csontot növeszteni, mert ez lehet talán az első lépése például a végtag pótlásoknak is akár, persze több évtized múlva. Már ha egyáltalán lehetséges, nem tudom, sajnos nem vagyok tudós.

Mivel szerencsére nekem nincs még szükségem fogpótlásra, így annyira nagyon nem is vagyok képben a lehetőségekkel. Azt tudom, hogy pótlásra szolgál a híd, a műfogsor, illetve az implantátumok is, de ennél többet nem tudok ezekről a módszerekről. Úgyhogy ezen felbuzdulva elkezdtem keresgélni és olvasgatni. Beírtam a keresőbe, hogy „fog implantátum gyakori kérdések” és így találtam meg egy szuper informatív oldalt, ami egyben egy magán fogászati rendelő honlapja is.

Fontos tudni, hogy minden fogpótlási módszer az esztétikai fogászat körébe tartozik, bár szerintem a funkcionális szempontok is legalább ennyire fontosak. A fentebb említett fogpótlási módok közül szerintem a fog implantátum a „legdrasztikusabb” megoldás.

Ugyanakkor előnye, hogy ez a legtartósabb is. Mint a honlapról megtudtam, a fog implantátumok leegyszerűsítve valójában csavarok, amiknek van belső és külső menete is. Az egyik az állkapocscsontba kerül behelyezésre, a másikra pedig a korona kerül rá, szintén csavarozva. Igazából ez egy kisebb műtéti beavatkozásnak számít, elvégre lyukat kell fúrni a csontba, hogy be lehessen helyezni a fog implantátumot. Annak ellenére, hogy ez egy nagyon stabil eredményt hozhat, sajnos nem teljesen végleges. Körülbelül évtizedenként plusz, mínusz pár év, szükséges az implantátumok cseréje. Ehhez azonban szerencsére nem szükséges egy újabb műtéten átesni.

A műtéttel kapcsolatban: nagyon ijesztőnek hangzik, hogy vágnak, fúrnak, de azt olvastam a már említett honlapon, hogy igazából a szervezetnek nem jelent nagyobb megterhelést, mint egy foghúzás, sőt. Bár megmondom őszintén, hogy nekem a foghúzás is eléggé ijesztően hangzik, még úgy is, hogy már átestem egyen. Azt viszont megerősíthetem, hogy egy egyszerű foghúzás valóban nem nagydolog. Nem fájdalmas – ehhez persze jó érzéstelenítés kell, akárcsak a műtétnél -, és a gyógyulási folyamat sem vészes egyáltalán.

A fog implantátumok gyakori kérdései között találtam egy kérdést, miszerint, mi a teendő, ha nincs megfelelő mennyiségű csont az adott területen. Sajnos, mint megtudtam ez előfordulhat, például akkor, ha a pótolni kívánt fogat húzással távolították el. De a csodás orvostudománynak erre is van megoldása, mégpedig a csontpótlás. Számomra elképesztő, hogy ma már ilyen dolgok is lehetségesek.

Felmerült bennem az is, hogy mivel mégiscsak egy idegen anyag kerül a szervezetbe, mi történik akkor, ha a szervezet nem tudja befogadni, és kilöki magából. De erre is megtaláltam a választ: az nem igazán fordul elő, hogy a szervezet kilökné magából. Ha ez mégis megtörténik, annak több oka is lehet: például a beültetés idejekor az érintett terület gyulladásban volt, így nem tud gyógyulni. Ugyanilyen ok lehet az is, hogy nem megfelelően végezték el a beavatkozást, ezért is fontos, hogy akinek fog implantátumra van szüksége, az körültekintően válassza ki az orvosát. De – ami a számomra legérdekesebb információ volt -, a dohányzás befolyásoló tényező lehet abban, ha az implantátum kilökődik. Ez azért is izgalmas, hiszen maga a fog implantátum nem egy élő dolog, mégis ilyen nagy hatása van rá. Bár ez elsősorban a dohányzás jól ismert káros hatásainak köszönhető, mint például amik végbemennek a keringésben. Ez pedig befolyásolja a gyógyulást. Úgyhogy, aki implantátum beültetésén gondolkozik jobb, ha leszokik a dohányzásról.

fog implantátum gyakori kérdések