Az európai uniós szabályozás ajánlatára hazánkban is bevezették az energetikai tanúsítványok elkészítésének kötelezettségét 2012-től a régi épületekre is. 2012 előtt is szükséges volt (időpont szerint 2009. január elsejétől), de a szabályozás szerint elegendő volt csak az új építésű ingatlanokra. A pontos lehetőségeknek, áraknak és szabályozásoknak jártunk utána az e-tanusitas.eu nevű oldal segítségével.

Ami az első körben fontos, hogy tisztában legyünk magával az energetikai tanúsítványok létezésével és azoknak a működésével. A tanúsítás során egy az ingatlan állapotának megfelelő kategóriába (AA++-tól JJ-ig) sorolják a házunkat, lakásunkat vagy az eladásra szánt épületünket. Az állapotnak megfelelő kategóriába sorolását ez a 12 osztály teszi lehetővé. A tanúsítás folyamatáról és lépéseiről további információt szerezhetünk az e-tanusitas.eu oldalon.

Az energetikai tanúsítványok elsődleges célja a vevő illetve vevők tájékoztatása az ingatlan állapotáról. Ebbe az információba beletartozik a lakás energetikai állapota is. Ez által a tanúsítvány által megtudhatjuk, hogy milyen felújítási és korszerűsítés munkálatokra lesz szükségünk.

Az oldal kínál többek között ingyenes visszahívási lehetőséget. Ezt bármelyik munkanap hétfőtől péntekig kérhetjük reggel 8 órától este 8 óráig. Rugalmas időbeosztás alapján dolgoznak; akár azt is kérhetjük ha számunkra az az ideális, hogy hétköznap este vagy hétvégén jöjjenek az ingatlant megnézni.

A szolgáltatás árát több tényező is befolyásolja. Többek között az, hogy az ingatlanunk merre található. Ha Budapesten van, akkor általában kevesebb pénzből meg tudjuk oldani a felmérését mint ha vidéken lenne. Számít az is, hogy családi házról vagy csak egy sima lakásról szeretnénk bizonyítványt kapni. Természetesen az ingatlan alapterülete is befolyásolja az árakat. Minél nagyobb területű az ingatlan, annál több pénzbe kerül az energetikai tanúsítványok elkészítése.

Akár 24 óra alatt kézhez kaphatjuk a kész energetikai tanúsítványunkat, mindezt az e-tanusitas.eu oldal jóvoltából. Kérhetjük emailben vagy futár által kézbesítve – mindkettő díj mentes. Így villámgyorsan kideríthetjük, hogy lakásunk vagy házunk mennyire gazdaságos vagy éppen pazarló.